lauantai 4. huhtikuuta 2009

Oulun syväsatama


Syväsatamaan tuli porttikielto lintuharrastajille ja muillekin satunnaisille kulkijoille muutama vuosi sitten. Harmin paikka, sillä varsinkin keväällä ja syksyllä siellä olisi monenlaista siivekästä tarjolla. Monet kevään ensimmäiset vesiäiset Oulussa ovat löytyneet nimenomaan syväsatamasta. Syksyllä maansiirtoalueiden lammikot keräävät mukavasti kahlaajia. Pienempiä ja suurempia rareja on löytynyt keväästä syksyyn.

Maapengertä on laajennettu parin viime vuoden aikana reippaasti useammalla hehtaarilla. Mitähän sinnekin suunnitellaan? Jätetäänkö vain joutomaaksi? Kauempaa katsottuna näyttää siltä, että sinne on muodostumassa mielenkiintoinen ruderaatti- ja lammikkoalue, joka tulee suorastaan kihisemään rareja. Eikä sinne ole sitten kuitenkaan menemistä niitä etsimään tai katsomaan.

Talvella ja näin alkukeväästä vesialuetta pääsee tarkastelemaan jäätä pitkin. Reittivaihtoehtoja on kaksi. Oritkarista meren jäälle voi mennä esimerkiksi pisteestä (7211296,3425971) ja vesialuetta tarkkailla noin pisteestä (7212501,3424498). Kävelymatkaa kertyy Tiiran mittarin mukaan noin kaksi kilometriä suuntaansa. Toinen vaihtoehto on mennä Oulujoen jäälle Hietasaaresta Johteenpookin venesatamasta (7214123,3426480). Vesialueelle näkee kohtalaisesti pisteestä (7212731,3425218). Tämäkin reitti on parin kilometrin luokassa sivu, ehkä hieman lyhempi kuin Oritkarista.

Molemmissa reiteissä on samat ongelmat. Osa vesialueesta jää katveeseen. Sitten kun jäät sulavat vähäkin enemmän tulevat molemmat reitit nopeasti vaarallisiksi. Näiden päälle on vielä periaatteellinen ongelma. Periaatteessa jäällä saa liikkua vapaasti jokamiehen oikeuksilla. Satama-alueiden kulunvalvontaa kiristettiin jokunen vuosi sitten yhden lännensankarin kiihkoilun takia. Jos siellä satama-alueiden liepeillä nyt kiikareiden ja kaukoputkien kanssa tähystää, niin kyllähän sitä äkkinäiselle paikalliselle vartiomeihelle profiloituu suuremman luokan terroristiksi ja seurauksena on retki vankileirille. Taisivat kuitenkin vaihtaa sen lännensankarin järkevämpään kaveriin. Joka sitten ensi töikseen lakkautti yhden vankileirin. Mutta ei palauttanut lintuharrastajien kulkuoikeutta Oulun syväsatamaan.

Tuoreista havainnoista hieman. Pieni neljän viiksitimalin parvi talvehti Oulujoen suiston olemattomissa ruovikoissa syväsatamassa ainakin pätkän joulukuun alusta maaliskuun alkuun. Vielä 21.3. siellä oli 2 yksilöä. Kevään ensimmäisiä saapujia siellä edusti 2.4.2009 mm. 7 merihanhea, 20 joutsenta, selkälokki ja koskelopariskunta. Edellisillä reissuilla muuttajaosastoa ovat täydentäneet mm. telkät ja uuttukyyhkyt.

Yöpakkasia on luvassa ainakin viidelle seuraavalle yölle, joten ainakin tuon pätkän syväsatamaan lienee suht turvallista kulkea jäätä pitkin. Jäänaskalit on kuitenkin pidettävä mukana. Ja kaveri pitkän köyden kanssa lähietäisyydellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti