Selvisin katsomaan ensimmäisiä Tyrnävän hanhia vasta eilisiltana. Eipä tuo lähellekään liian myöhään ollut. Pelloilla on tolkusti lunta vielä laajoilla alueilla. Iltaa myöten mittari painui miinukselle, joten hanhia oli katseltava kädet kohmeessa. Lähipäivien sääennuste ei lupaile mitään muuttorynnistystä: yöpakkasia, päivälämpötila nippa nappa plussalla eivätkä tuuletkaan muuttoystävällisiltä vaikuta.
Noin 1000 hanhea siellä kohmeisilla pelloilla tankkasi ja lepäili Kuusela - Jokisilta - Parras -alueella. Valtaosa metsähanhia. Merihanhiakin yli 50. Jotenkin on sellainen muistikuva, että merihanhia on nimenomaan näin alkuvaiheessa, mutta myöhemmin niitä ei juuri enää näe. Superharvinaisia lyhytnokkahanhiakin jo melkoisesti. Niiden pääjoukothan tulevat vasta sitten kun muiden hanhien osalta sesonki alkaa olla ohi. Tuo superharvinainen viittaa siihen, että Bongariliiton ilmoitusohjeessa lukee vieläkin "X pikkuharvinaisuus (ilmoitus suositeltava aina)". Samassa X-kategoriassa ovat esimerkiksi kyhmyhaahka, nokivaris ja leveäpyrstökihu. Minkähänlaisen lynkkausjoukon sitä saisi niskaansa, jos pistäisi hälyn liikkeelle jokaisesta näkemästään lyhytnokasta.
Pikkukivana Kuuselassa oli kanadanhanhi ja Jokisillalla kolme tundrahanhea. Jokisillalla tai oikeastaan Ritokorven puolella vanha tuttu kaularengastettu metsähanhi. Löytötiedoissa lukee: "otettu käsin kiinni Ylikiimingissä (siis Oulussa!) 14.7.2005 täysikasvuisena". Muutama kontrolli näyttää olevan Örebrosta Sverigen maasta. Aika orjallisesti kulkee samoja reittejä, sillä lintu oli viime keväänä ihan tässä samoilla paikoilla ja nuo Örebron kontrollitkin ovat melko lähekkäin eri vuosilta.
Petorintamalla oli vielä vaisua. Kolme muuttohaukkaa ilahdutti. Tuulihaukkojen lisäksi vain yksi sinisuo, kaksi piekanaa, kolme isolepinkäistä ja yksi ampuhaukka. Suopöllön vältyin saamasta vuodariksi.
torstai 16. huhtikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti