sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Hanahet jäässä - vai hanahien katsojat

Jotenkin kello 13 iltapäivällä tuntui tänään mukavammalta starttihetkeltä hanhiretkelle kuin esimerkiksi klo 3 aamulla. Pohjoisvinkka oli melkoinen, joten vaikka lämpötila pyöri suunnilleen nollassa, oli ulkosalla ihan oikeasti kylmän oloista.

Kierreltiin Sami Timosen kanssa Tyrnävän parhaat hanhipaikat. Ensin käväistiin kuitenkin Limingassa Temmesjokivarressa toteamassa, että siellä on noin 150 hanhea. Lähes kaikki merihanhia. Virkkulan torniin kiivettiin tälle keväälle ensimmäistä kertaa. Tiukkaan kudottu pipo ei tahtonut pysyä vinkan takia päässä, joten se niistä lintuhavainnoista.

Tyrnävältä hanhia löytyi 1700 niistä paikoissa, missä tarjettiin pysähtyä. Määrässä ei ole tainnut tapahtua olennaista muutosta kolmessa päivässä. 15.4 laskin sieltä 950 hanhea, mutta nyt vilkaistiin kolme paikkaa, joihin en silloin ehtinyt: Parras/Leppioja 322, Leppioja 217 ja Ängeslevä 78 (yhteensä 617).

Lyhytnokat yritettiin laskea hieman tarkemmalla seulalla. Osa hanhista jäi sen verran kauas, että pikaselauksella metsähanhista poikkevat jäivät niistä poimimatta. Oheisessa taulukossa ei ole sp:tä ollenkaan. Sp:t sisältyvät metsähanhilukuihin. Lyhytnokkasummaksi kertyi 176. Aivan selvästi niiden muuttokäyttäytymisessä on tapahtunut reipas muutos muutaman viime vuoden aikana: kokonaismäärät ovat kasvaneet reilusti ja isohkoja yli sadan määriä näkee jo alkusesongista. Ainakin summina, jos ei yhtenä parvena.

PPLY:n alue lyhytnokkahanhien levähdysalueena on aivan ainutlaatuinen. Kun Tiiran laajassa haussa minimiyksilömääräksi laittaa 200 koko Suomea koskien, niin listalle tulee 20 havaintoa. Kaikki PPLY:n alueelta. Sama peli, jos rajaksi laittaa 150. Nyt havaintoja löytyy 31. 100:lla 45 ja kaikki edelleen PPLY:n alueelta. Vihdoin 50:llä löytyy kaksi PPLY:n ulkopuolista havaintoa, 10.4.2009 Kauhajoki 56p ja 20.4.2008 Kalajoki 58m. Kokonaismäärä 50:llä 78.

Pikkukivat olivat reissulla vähissä. Pedot eivät pahemmin itseään kovassa pohjoistuulessa esitelleet. Leppiojalla merikotka hieman pöllyytti hanhitokkaa. Jokisillan neljän tundrahanhen joukossa oli edelleen poikkeuksellisen komea, kontrastikas ja isolla otsakilvellä varustettu yksilö. Niitynmaantien varresta löytyi kuuden kanadanhanhen parvi. Samaisen tien alkupäässä joutsenten joukossa oli kaularenkaalla 2S73 kihlattu yksilö.

Lähipäivien sääennuste lupailee sitä, että jossain vaiheessa rysähtää kunnolla. Reilut yöpakkaset (-8C) ja nippa nappa plussalla olevat päivälämpötilat keräävät muuttopatoa. Padon purkautumista jäädään odottelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti