sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Timalit oikuttelevat

kuva: Ville Suorsa Timaleita Oulun Oritkarissa 10.2.2009Timaleita on ollut alkuvuodesta poikkeuksellisen hyvin Oulussa plus sitten vielä suunnilleen samalta alueelta Haukiputaan Kraaselissa yksi parvi. Samaan aikaan perinteisiltä timalipaikoilta on vain pari hassua havaintoa. Käytännössä Oulun alueelta on ilmoitukset neljästä ja perinteisiltä alueilta kahdesta parvesta. Tämä 4 - 2 pitäisi olla kai "normitalvena" täysin toisin päin eli noin 1 - 10 tai 0 - 10! Vai pitäisikö? (kuva on Ville Suorsan sivuilta, thanks Ville)

Alkuvuoden tilanteen voi tarkistaa Tiirasta tällä haulla. Hakuehtoja muuntelemalla voi sitten katsella muitakin vuosia.

Perinteisistä alueista perinteisin eli koko Liminganlahti komeilee nollakerhossa, Hailuodosta on vain yksi havainto (a4) ja Siikajoen Ulkonokalta havainto yhdestä parvesta (a8).

Oulussa on talvehtinut Syväsatamassa pieni parvi (a4, kaikki hengissä vielä tänään). Samoin Letonniemi - Karinkanta -alueella (a4). kuva: Ville Suorsa Timaleita Oulun Oritkarissa 10.2.2009Oritkari - Äimäraution rantaruovikossa on ilmeisestikin ollut parikin parvea. Ilmoitettu max-määrä on 27. Sami Timonen on rengastanut niistä valtaosan (17) tänä vuonna ja osan jo viime syksynä. Sami ja Carita Jäntin Kraaselista löytämä parvi (a10) on kautta aikain Haukiputaan toinen havainto!

Oulusta timaleita on luultavasti etsitty melko tiiviisti vuosittain kiihkeän tammikisan tiimellyksessä (tuloksetta), joten tämänvuotinen hyvä esiintymä on melko varmasti poikkeuksellista. Havaintojen vähyys perinteisiltä paikoilta voi johtua osin retkeilyn vähyydestäkin, mutta kyllä ainakin Hailuodossa timalipaikoilla on ollut kävijöitä. Voi siellä kyllä muhia perinteisillä paikoilla timalipommikin. Oulunseudun normaali 0 - 1 havaintoa/parvea on tänä vuonna vähintään 4. Jos perinteisten paikkojen normimäärät kerrotaan neljällä, niin paljonhan niitä sitten on!? Vai ovatko timalit jostain syystä valuneet perinteisiltä paikoilta Ouluun?

Oulun Oritkarin timaliparvi on ollut varsin suosittu kuvauskohde, sillä parvea on päässyt kuvaamaan miltei auton ikkunasta. kuva: Ari Tervo Timaleita Oulun Oritkarissa 7.3.2009Kajjjaanista paikalle kiirehtinyt lintuharrastaja ja -kuvaaja Ari Tervo kirjoittaakin 7.3.2009: "... Tauon jälkeen jatkoin kuvaamista, mutta sitten alkoi tulla muitakin kuvaajia eli kohta meitä oli 9 henkilöä timaleiden perässä ...".

Tapsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti