torstai 14. toukokuuta 2009

Tornien Taisto Kell'on lintutornissa

Viikon kestäneen poikkeuksellisen aktiivisen ja hermoparoille käyneen sääennustusten seurannan jälkeen The Tornien Taisto –aamu valkeni vihdoin melko aurinkoisena mutta kalseahkona. Herätys tapahtui Jounilla ja minulla vasta klo 0415, sillä sijaitseehan torni kotipihamme perällä, eikä siirtymisiin siten tarvinnut varata aikaa. Joukkueen muut jäsenet Jari Heikkinen ja Petri Lampila saapuivat pelipaikalle sopivasti ennen klo 05. Virallisia lajimäärätavoitteita emme olleet asettaneet, mutta tokihan viikkoa normaalia myöhempi taiston ajankohta oli nostatellut toivonkipinöitä v. 2008 tulosta (93) suuremmasta lajimäärästä.

Ensimmäinen tunti oli lähinnä peruslajien hankintaa, mutta joukkoon mahtui myös tärkeät kisalajit, kuten pohjansirkku, lapinsirkku, punatulkku, pikkuloxia sekä hyvä joukko kahlureita (mm. pikkutylli: noin 5. havainto pihalta). Koska tornimme sijaitsee pellolla, 300 metrin päässä (ei näkyvissä olevasta) merenrannasta, sen peruslajilista poikkeaa ”hiukan” normaalista lintutornista. Varmoihin lajeihin kuuluvat mm. pihapiirissä pesivät kottaraiset, pikkuvarpuset, pensastaskut, kivitaskut ja fasaanit. Kuriositeettina mainittakoon, että varpunen pitää kaivaa pikkuvarpusmassasta eikä päinvastoin. Aloitustunnin jälkeen saldo oli jo mukavat 57 lajia.

Hyvä meininki jatkui edelleen klo 06 jälkeen. Tunnin aloitti tornin ja koko Haukiputaan mittakaavassa mukava pikkurari, turkinkyyhky, joka lensi ihan tornin vierestä laskeutuen naapurin talon eteen langalle. Tunnelmassa ei ollut valittamista tähänkään saakka, mutta turkinpulu sai joukkueeseen kuitenkin kummasti lisäsäpinää ja innostusta aikaan. Etelään lentänyt mustavaris ja paikallisena tornin ympärillä pyörinyt suopöllö olivat niin ikään kivoja pinnoja. Mainittavan arvoista oli myös 5 ristisorsan muuttoparvi (NE), jonka Petri ansiokkaasti plokkasi kaukaa pohjoistaivaalta. Kahden tunnin jälkeen lajimäärä oli 78 lajia.

Seuraava tunti alkoi mojovalla hanhiparvella, joka piti sisällään 6 metsuria ja 2 lyhytnokkaa. Päivän aikana näkyi vähän yllättäenkin vielä 2 metsuriparvea, joista toinen puhdas a 43 parvi. Välin klo 07-08 muista paremmista lajeista maininnan arvoisia olivat suosirri 1 m ja mustalintu a 30 m.

Yksi taiston mieleenpainuvimmista hetkistä koettiin välillä 08-09, kun tasan klo 8.34 tornin ylitse pyyhki 3 harmaasorsaa; kaksi koirasta ja yksi naaras. Laji oli samalla myös uusi pihapinna, nro 189! Erityisen mieleenpainuva strepera oli Jounin näkökulmasta, koska hän oli havaintohetkellä komppaamassa Kartanon peltojen tulvaojasta tavia ja haapanaa. No, ei komppaus ihan hukkaan mennyt; haapana saatiin ja miehelle pieni hiki pintaan siinä samalla ;-) Vahingonilohan ei luonnollisesti kuulu lintuharrastukseen, joten tunnelma oli tornissa syvän murtunut, kun henkilökohtaisen pihapinnan menettänyt Jouni palasi torniin... Tuolta traagiselta tunnilta tuli lisäksi lajeihin ainakin merilokki ja räyskä. Klo 09 jälkeen lajimäärä oli jo 90, ja alkoi vahvasti vaikuttaa siltä, että viime vuotinen tulos tulisi ylittymään.

Kello 09-10 välillä keli alkoi uhkaavasti harmaantua ja muutama vesipiskokin saatiin. Lajilista täydentyi kuitenkin vielä kohtuullisesti, sillä listalle saatiin merikotka, tylli, lapintiira, peltosirkku, tilhi ja viimeisenä klo 9.55 merimetso, josta alkoikin piiiitkä lopputaisto. Paljon pitempi kuin arvasimmekaan, sillä seuraava laji, varpushaukka, saatiin vasta klo 12.31. Varpushaukka jäi myös viimeiseksi lajiksemme lajimäärän ollessa 98.

Summa summarum: hieno taisto taas kerran. Sää ei ollut huippulintupäiväksi optimaalinen, mutta myöhäinen ajankohta pelasti paljon. Jälkipuhetta aiheutti (Jounin harmaasorsanuijauksen ohella) päiväpetojen niukkuus. Petoja saimme vain säälittävät 4 lajia, kun ihan normipäivänäkin sen suuremmin staijaamatta pihalta näkee yleensä 5-6 lajia tähän aikaan toukokuuta. Puutelistalle jäi myös niinkin harvinainen vesiäinen kuin tavi. Sen puuttuminen listalta aiheutti ensi alkuun vain pientä leikin laskua, kunnes huumori välillä lähes loppui eikä lajin nimeä mainittu edes ääneen. Lopussa tavi-puute oli oikeastaan yksinomaan hervoton juttu. Laji muuten kyllä nähtiin tornista kolmeen otteeseen, aina eri henkilön toimesta ja vain yksin. Pihan päivän pinnoihin se siis kuitenkin päätyi, samoin kuin loppugrillailujen lomassa havaittu nuolihaukka (2 kiert). Entinen päivänpinnaennätys oli 96 lajia, joka myös jäi nyt historiaan uuden 100 lajin päivätuloksen myötä. Kiitokset vielä koko joukkueelle ja muulle kannustusjoukolle perin onnistuneesta taistosta. PPLY:n alueen hieno menestys kisassa ja oman joukkueen 8. sija lämmittävät mieltä vielä pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti