keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Räyskä poikineen

Pienenä menovinkkinä: ihan Oulun keskustassa on nyt sen verran iso räyskäkerääntymä, että sitä ei muualla Suomessa pääse näkemään. Parhaimmillaan tälle keväälle on laskettu Rommakonselältä yli 120 räyskää. Se on melkoinen osa Perämeren pesivästä kannasta. Esimerkiksi Iin Krunnien pesimäkanta lienee 160:n parin luokassa.


Nyt sulaa ja sopivia hiekkasäikkiä on jo sen verran enemmän ja muuallakin kuin Rommakonselällä, joten kaikki räyskät eivät löydy enää yhdeltä ja samalta säikältä. Esimerkiksi tänä iltana klo 18:30 - 19:30 Rantakurvin tornin edustalla oli 18 ja Rommakonselällä 43 yksilöä. Lisää mahdollisesti Syväsatamassa tai sitten jo pesimäluodoilla.


Räyskiä pääsee katsomaan nyt helpoimmin Pikisaaresta ja toisesta suunnasta Johteenpookista Hietasaaressa. Perinteisesti suurin kerääntymä on ollut Rantakurvin tornin edustalla. Kevät on ollut aika erikoinen jäätilanteen osalta. Nähtäväksi jää oliko huippu jo tässä Rommakonselällä vai löytyykö isoja määriä vielä myöhemmin Rantakurvin tornilta.


Tiirasta ei kovin monta Oulun ulkopuolista yli 50 yksilön havaintoa löydy kautta aikain, kun aikaikkunan asettaa niin, että kuluvan kesän poikaset eivät ole vielä mukana. Kokeile hakua. Perämeren alueelta pesimäpaikkojen lukuja ei Tiirasta löydykään. Sadan ylittäviä lukuja on Tiirassa vain muutama hassu. Juuri nyt voit oman satasen rikkovan havaintosi käydä tekemässä kohtuullisen helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti